"ДИМИТРОВ ЕКСПРЕС КАРГО" ЕООД

„Димитров Експрес Карго“ от 10 години търгува с мебели под марката мебелна къща „Никора“. „Компанията ни е сред лидерите в Североизточна България в продажбите на български мебели“, обяснява собственикът Живко Димитров. Той е открил 3 магазина за мебели в Белослав, Варна и Добрич.

„Стартирах бизнеса си през 2006 г. след 10 години емигрантство. Първият ми магазин беше 25 кв. м в Белослав. Но още от самото начало работих с идеята да наложа името „Никора“ като марка – нещо, което предизвикваше насмешки“, разказва Димитров.

Още тогава той направил първата си рекламна кампания. “Разпространих 3000 флаера - нещо невиждано дотогава в малък град. И пак предизвиках насмешки. После магазинът стана 350 кв.м. И вече не ми се смееха“, спомня си той.

В пика на икономическата криза през 2009 г. решил, че е настъпил моментът бизнесът му да порасне. Тогава отворил по-голям магазин във Варна.

„Всички ми казваха, че съм луд. Тогава всички свиха разходите за реклама, а аз ги увеличих три пъти. Съпругата ми също реши, че съм луд“, казва Димитров. Времето обаче доказва правотата му - преди три години открил магазин за мебели и в Добрич.

Голям съм, защото...

„Не знам дали бизнесът ми е голям, а пък и не ме интересува. Но вярвам, че „Никора“ не е просто бизнес. Тя е една идея, една мечта, че малките, работейки със сърце, с добър екип, един ден ще станат големи“, казва Димитров.

Сред проблемите пред мебелния бизнес създателят на „Никора“ посочва големите вериги, които изтласкват по-дребните търговци от пазара със серийното си производство.

„От няколко години започнахме да вдигаме ценовия клас на продаваните от нас продукти, подобрихме обслужването и предлагаме по-добри услуги - 3D дизайни, цялостно проектиране, даже правим кафе на клиентите. Това ни се отразява добре. Мисля, че такъв е начинът за нас, по-малките, да сме по-конкурентоспособни на големите вериги“, обобщава Димитров.

Основателят на „Никора“ активно се занимава и с благотворителност. „Въпреки постоянните ни финансови затруднения мебелната къща спонсорира клуб по танци, волейболен клуб, църквата в Белослав, организира и помага на различни инициативи. Последно купихме засадихме 170 дръвчета пауловния за Лазаров ден в родния ни град“, разказва Димитров.

След 5 години ще съм....

Димитров планира да отвори мебелни магазини в София и Бургас. Мечтае да построи малък цех за производство на фурнировани МДФ мебели за трапезария. За целта компанията ще се насочи към еврофондовете, финансиращи малки и средни предприятия. „Цехът трябва да захранва предимно нашите магазини. В момента имаме около 30 служители. Ако плановете ни се осъществят, ще са нужни поне още толкова“, пресмята той.

Идеите му не спират до тук. Той събира няколко фирми от неговия калибър в сдружение. „Те са от различни градове и не са преки конкуренти. Когато се обединим, ще имаме възможност да поръчваме на производители продукти само за нас. Сега не можем да го правим, защото не можем да купим големи количества. Ще договаряме по-добри цени и ще внасяме мебели, които ще продаваме с по-голям марж. Мисля, че примера ни ще последват и други колеги“, обяснява Димитров.

Той е собственик и на магазин за матраци ,,Интерматрак”. „Там също планирам да развия дейността, предимно в онлайн продажбите. Обмислям навлизането с онлайн продажби на румънския и гръцкия пазар“, казва Димитров.


Организатор