"Ласка 28" ЕООД

Коса Фърлъс е артистичното име на жена, която се е хванала с производство на ортопедични седалки. Цехът е в къщата й в село Ласкарево, което е на 7 км от Сандански. В нея тя развива едновременно и туристически бизнес.

Туристическият бизнес всъщност е бил първото й занимание, което сега е оставено на заден план. Коса Фърлъс е била и учителка по български език.

Взела е идеята за тези ортопедични седалки от САЩ, където е живяла 10 години. Казва, че е направила подобрения и смята да ги патентова. Фирмата й "Ласка 28" е единствената, която у нас произвежда този продукт. Нарекла го е "Рай за седящия".

Стартът е даден, след като собственичката кандидаствала за финансиране по програма за насърчаване на малкия и средния бизнес. Получила 20 000 лева. Е, не без усилия - извърляла дълъг и труден път, за да се пребори за парите и да стартира бизнеса си. Успяла преди малко повече от година.

За нея работят шивачка и кроячка. Произвеждат по 20 седалки на ден, по 200 на месец. Правят ги в 4-5 варианта и в различни гами цветове. Освен това тези "възглавнички" за стол се предлагат в три размера дебелина - 7, 10 и 13 см. Има поръчки и за седалки, облечени в дамаски, за шезлонги.

Задачата й сега е да завладее по-голям пазар. Към това е насочила енергията и усилията си. Разчита на себе си, децата й са по света.
Тайната на тези седалки е в отвора в задната им част, обяснява Коса.

Той не позволява опашката да се опира в стола и така се освобождава напрежението в гръбначния стълб. "Помислете колко много хора прекарват по-голямата част от деня си седнали. Само в Сандански има 3 шивашки фабрики, в които жените по цял ден са на стола", казва собственичката на "Ласка 28". Седалките помагат и на хора с увреждания, които са в инвалидни колички, на претърпели операции.

Големи сме, защото...

Нашата фирма е единственият производител сме на ортопедични седалки в България, казва собственичката. "Рай за седящия" запълва голяма нужда от помощ при заседналия живот на съвременния човек.

Името е неслучайно избрано - "РАЙ за седящия", и в пълна степен отговаря на качеството на продукта. С U отвора наистина се облекчава напрежението на гръбначния стълб при по-продължително седене. А хората, които по цяд ден работат седнали, са милиони. Накратко, моят малък бизнес е голям, защото помага на хората, категорична е Коса.
На някого може да изглежда малко, но тя се гордее с това, което е постигнала. За една година са усъвършенствали седалките си, пуснали са 3 модификации и богата цветова гама.

Имам драстична нужда от добра реклама,защото този продукт е нов и все още непознат, признава собственичката и бърза да каже за най-нуждаещите се, че могат да намерят повече информация във файсбук страницата "Рай за седящия" и www.laskacenter.com

След 5 години...

„Представям си го да сме излезли на международните пазари. Предимството ни е, че цената ни е 3 пъти по-ниска от цените, на които се продават подобни продукти на големите европейски пазари. А в съседните страни дори не знаят за ортопедичните седалки, така че имаме шанс да продаваме и да се развива”, оптимистично гледа напред собственичката на „Ласка 28”.


Организатор