"Козле" ООД

"Козле" са нарекли малкия си бизнес за сирене от козе мляко Тодорка и Иван Мутафчиеви от Банско.

Фермата им е на 500 м западно от курортния град в местността "Голема ливада", в подножието на Пирин. Козето мляко пък се преработва в малка мандра в Разлог по всички европейски изисквания.

Козефермата е създадена през 2009 г. Тя е единствена от този вид – тунелна, изглежда като голяма палатка. „Питаха ме дали ще правя цирк“, шегува се Иван Мутафчиев. Имало проблеми с узаконяването - чиновниците се чудели как така в "палатка" ще се гледат животни, но в крайна сметка склонили.

Козите са около 150 майки. Те са главно от местната дългокосместа порода, която дава малко мляко, но с превъзходно качество. Има и от калоферската дългокосместа порода. Семейство Мутафчиеви членуват в Асоциацията за автохтонни породи кози в България.

Животните пасат свободно в подножието на Пирин ароматни билки като мащерка и кантарион. Част от територията около кошарата пък е превърната в стопански двор – има гъски, кучета, зайци, малки ярета. Фермата произвежда собствен фураж за зимните месеци. Мутафчиеви имат 56 дка ливади за сено и ниви с царевица, пшеница, ечемик.

Предстои да завърши двугодишният период на преминаване към биологични култури, което ще позволи и млечните продукти да бъдат сертифицирани като био.

Вероятно "Козле" е най-малката мандра в България – капацитетът й е едва 400 литра дневно. Има само два асортимента. Прясното козе сирене е голяма рядкост, тъй като срокът му на годност е едва 20 дни. Другият продукт е отлежало два месеца зряло козе сирене. При производството на сиренето семейство Мутафчиеви не обезмасляват млякото. Двамата са редовни участници в изложения и инициативи на движението Slow food България.

Големи сме, защото...

«Доста често малките неща са по-стойностни и истински от големите. Целта ни е да бъдем част от истинските неща в живота на хората. Емоцията им, когато опитват от нашите продукти, и разговорите с тях ни дават стимул да продължаваме. В нашето консуматорско съвремие ние държим на тезата, че не големината и количеството са от първостепенно значение, а качеството и честното отношение към клиента. Стремежът ни към качество и честно отношение правят бизнеса ни "голям".

За качествен продукт е необходима качествена суровина, каквато е млякото от отглежданата от нас порода кози. За да може млякото да е качествено, животните трябва да са щастливи, да се хранят с чиста храна и да пият чиста вода, каквато има в подножието на планината Пирин.

Всички тези неща правят продукта ни сирене "Козле" "голям". А той прави нашия малък бизнес "голям", казва семейството.

След 5 години...

5 години са показателен период за успешността на един бизнес, смятат Тодорка и Иван Мутафчиеви. След него виждаме стадото си увеличено и селектирано. Надяваме се да създадем условия във ферма да идват деца и да се запознаят с пътя, по който идва храната им. Да се научат да ценят вкуса на натуралните продукти, да знаят колко важно е да се запазят традициите и да се работи в синхрон с природата.
След 5 г. на етикета на продукта ни ще има надпис "био", с което се гордеем.

След 5 години се надяваме във все повече магазини да има нашите продукти, защото хората търсят чиста и здравословна храна, мечтае семейство Мутафчиеви.


Организатор