"Фиш ризорт" ЕООД

Семейната фирма "Фиш ризорт" отглежда биологично годжи бери в Северозападна България.

"Започнахме преди 3 години, като взехме решение да се занимаваме с нещо ново и нетрадиционно за България, но особено популярно напоследък като годжи берито", обяснява Деница Тодорова. Тя заедно с майка си и баща си се е посветила на проекта. В момента годжи бери се отглежда у нас само в домашни градини, с по-големи площи са само 3-4 производителя.

Още на първата година растението дава плод, но едва на третата реколтата достига пълния си капацитет. "Берем плода през целия сезон - имаме годжи бери от юни до октомври", разказа Деница Тодорова. Причината е, че растението дава реколта по няколко пъти. През миналата година брали 4 пъти - от 4 дка общо 120 кг.

Насаждението се намира край с. Георги Дамяново, Монтанско. Там районът е между две реки, което прави условията превъзходни - годжи берито изисква почти всекидневно поливане и влажен въздух. Фирмата е изградила система за напояване. Семейството планира да засади и други 30 дка, за да увеличи производството. Сами си произвеждат нужния разсад.

В момента гледаме да продаваме годжи берито като пресен плод, работим с предварително записване и го доставяме в деня на брането, казва Деница Тодорова. През миналата година от биопродукта са купували редовно 40-50 човека. Останалото количество семейството дава на фирма от Пловдив за изсушаване, но заради високата температура плодът губи от качествата си.

Затова опитахме да правим сладко от годжи бери, получи се и възнамеряваме това да е новото ни направление, казват от "Фиш резорт". Идеята е да предлагат и сироп от годжи бери.

Още в началото е избран пътя на биопроизводството и през 2015 г. изтича т.нар. преходен период. Тодорови не използват химически препарати или изкуствени торове. На самата земя пък 15 години не е отглеждано нищо с химикали.

Българското годжи бери е в пъти по-качествено от вносното, което идва предимно от Китай, твърдят производителите. Изследване в специализирана лаборатория показало, че витамините, минералите и аминокиселините в родната продукция са със 70% повече. Като знаем колко деликатен е плодът и колко бързо се разваля, не е ясно как пристига запазен от Азия - явно се ползва замразяване или химикали, твърди Деница Тодорова. И добавя, че те са избрали здравословния начин на живот и се надяват повече българи да научат за превъзходните качества на прясното био годжи бери.

Големи сме, защото...

Годжи бери е една от така наречените супер храни - съдържа 16 аминокислени и почти всички витамини. Традиционно се произвежа на изток, предимно в Китай. В България се правят опити за култивиране на растението и за производството му от четири години. Ние сме една от първите фирми, засадили големи площи за промишлено произвдоство, изтъкват Тодорови. Освен това сезонно осигуряваме работа и доходи на много хора от региона, добавят те.

След 5 години...

Световният пазар на годжи бери нараства постоянно. Нашите амбиции са да създадем българска марка в това производство, да изградим партньорства с други български производители, за да изнасяме плодовете и продуктите от тях - сокове, сладка. Като био производител с растения в зряла фаза очакваме да имаме над 20% от пазара на био годжи бери, планира Деница Тодорова.


Организатор