Про Смарт ООД

Разработила е устройство за включване на отоплението вкъщи през интернет

"Про Смарт" предлага устройство, с което дистанционно, през интернет, може да се управлява отоплението в дома, ако то е с пелетни горелки или газови котли. Фирмата е създадена едва през ноември 2015 г. от няколко човека с интерес към технологиите. Занимавали са се със софтуер, работили в IТ компания. Но искали да създадат продукт, който е полезен за хората.

Идеята на ниво ентусиазъм е от 2013 г. Тя им е дошла от факта, че България е на първо място по употреба на енергия в ЕС. Хрумна ни, че има няколко области, който бръкват в семейния бюджет - бойлерът и отоплението на дома, казва Иво Мирчев, управител на "Про Смарт".

Първо направили устройство, с което онлайн може да се включва и изключва бойлерът. Оказало се, че доста по-големи икономии на енергия, а оттам и на пари, се постига с умно управление на отоплението.

Ако собственикът на джаджата е все още вкъщи, може да зададе примерно на пелетната горелка 24 градуса в хола. Когато е в офиса си, през смартфона си или през компютъра може да свали температурата на 18 градуса, или пък да я качи пак на 20 градуса, преди да си тръгне от работа. Дистанционното управление намалява разхода на енергия с 20-30%.

Цената на устройството е 99 лв., такава е и за бойлера. Само че за бойлера с икономиите ще се изплати за 9-10 месеца, а с пестенето на енергия за отоплението - за 2-3 месеца.

С устройството може да се работи през компютър, таблет, смартфон. Управлението става чрез уеб базирано приложение.
"Това е бъдещето, скоро всички уреди ще бъдат управлявани по този начин," казва Мирчев.

Устройството може да се сложи на повечето елуреди. В него има платка, компоненти за комуникация през интернет, за управление на уреда и т.н. То е изцяло българска разработка, софтуерът е правен от българи. За производство използват заводи в България.

До момента разработването на това устройство е направено със собствено финансиране, погълнало е към 110 000 лева.

Фирмата се готви за експанзия към чужди пазари, тъй като интересът от чужбина, най-вече от страни от ЕС, е голям. Затова собствениците ще изберат външен инвеститор срещу 10-15% от дял в компанията. "Има заявен интерес от компании, които искат да влязат в "Про Смарт", но още избираме", казва Мирчев. Искат бъдещият им партньор да е с опит на чуждите пазари.

Освен това планират да доразработят устройството. В момента то е кабелно, температурата се мери с кабел, а искат да е безжично. Външният му вид е по-скоро индустриален. За да го направят красиво, ще им трябват още пари. Другият сегмент, който ще разработват, е сервизната поддръжка на устройството.

ГОЛЕМИ СМЕ, ЗАЩОТО ...

Опитваме се да адаптираме скъпата интернет автоматизация на дома за българските условия. С други думи - да намалим цената и да я направим изгодна за българския пазар. Смятаме, че в определена степен успяхме. Разработихме устройство, което управлява през интернет различни домакински уреди.

Уникалното за България е цената - 99 лева. Инвестицията се възвръща в рамките на няколко месеца, а монтажът е бърз и лесен. Най-близкият като цена продукт на пазара струва почти 4 пъти повече и това ни прави силно конкурентни.

Само няколко месеца след старта ни устройството се влага от първи производител на бойлери в България - Светлю Шишков.
Започнахме и с малък износ за Великобритания, преговаряме с няколко фирми в Европа.

Фирмата ни е съвсем скромна и инвестираме собствени спестявания, работим с различни IT специалисти, помагат ни много ентусиасти.

СЛЕД 5 ГОДИНИ...

Ще сме щастливи, ако поне малко сме успели да направим по-достъпни иначе скъпите технологии за т.нар. "хоум аутомейшън".

Преговаряме с „Грийнпийс” за проект, в който нашата платформа за комуникация в интернет е свързана с различни датчици и сензори, които отчитат чистотата на въздуха и съдържанието на твърди частици.
Планираме разработката на различни устройства, чрез които ще бъде възможно да контролираме всеки уред у дома.

За да постигнем тези цели, се надяваме да намерим и инвеститор, който да повярва в идеята ни, за да постигнем бърз растеж.


Организатор