Мели-М ООД

Изработва народни носии

„Мели-М” ООД е една от малкото фирми у нас, които се занимават професионално с производството на изключително специфични облекла - народни носии.

Вече повече от 10 години ние се стремим да пренасяме магията на българския фолклор в ежедневието на съвременния човек и усилията ни са "богато възнаградени" с безброй усмивки от нашите щастливи клиенти, казват от компанията.

"Мели-М" започва бизнеса си в Пловдив като малка семейна фирма, в която работят двама души с две шевни машини. Сега вече компанията се е превърнала в истинско предприятие, в което работят 11 души. Разполагат с високотехнологично оборудване, благодарение на което реализират огромен ръст на своите приходи, увеличават производствения капацитет, броя на клиентите, пазарния си дял.

През 2013 г. предприятието е внедрило успешно иновация и е получило финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност".
Клиенти на фирмата са танцови и вокални фолклорни формации, читалища, учебни заведения.

"За наша радост има и много физически лица. Казваме за радост, защото произвежданият от нас тип облекло е за изключително специални събития и не е дреха от първа необходимост, която присъства в гардероба на всеки. Но все повече станаха хората като нас, които осъзнават необходимостта от опазване на българщината и традициите", казват още от предприятието. Все по-често изпращат народни носии и в чужбина. Поръчват ги главно български емигранти. "Това е прекрасно, защото макар и далеч, те не само съхраняват фолклора, но и възпитават в този дух децата", смятат от "Мели-М".

ГОЛЕМИ СМЕ, ЗАЩОТО...

Ние сме една от малкото фирми в световен мащаб, чийто облекла освен че отговарят на изискванията за етнографски белези на конкретните фолклорни области, са и с гарантирано качество. Сертифицирани сме с международен сертификат ISO 9001 с предмет производство на фолклорни костюми", казват от "Мели-М".

Фирмата притежава и собствени търговски марки, което прави облеклата им лесно разпознаваеми. От няколко години предлагат продукцията си и в електронния магазин www.nosii.com.

От фирмата признават, че често ги подценяват, щом разберат с какво се занимават. И почти всеки ги пита: Има ли хляб в тази работа? "Да, ние работим в тясна пазарна ниша, което има редица недостатъци, но и много предимства. Когато предприятието подходи с необходимото старание, вложи цялата си енергия и екипът му работи с огромно желание, то положителните резултати ще бъдат факт", убедени са от семейната фирма.

СЛЕД 5 ГОДИНИ...

След пет години планираме да работим успешно не само на българския пазар, но и на световния. Ежедневно получаваме запитвания от чужбина и вече имаме няколко сключени договори за изпълнение. Безспорно това означава, че трябва да разширим своето продуктово портфолио.

Дизайнерският ни екип започна разработването на изцяло нова линия от интернационални фолклорни костюми. За тази цел вече стартирахме успешна маркетингова и пазарна стратегия за навлизането и популяризирането на нашата марка, представя плановете си фирмата.

И през следващите години техен фокус остава разработването и внедряването на иновации в предприятието, както и неговото непрекъснато модернизиране. Фирмата отново ще кандидатства по програмите на ЕС не само за технологично оборудване, но и за повишаване на квалификацията на своите служители, за осигуряване на добри и безопасни условия на труд. Ръководството на фирмата вярва, че най-ценният ресурс на предприятието са именно хората.


Организатор