Добра година еоод

Търгува с бутикови български вина и ги популяризира

Преди 4 години в деня на София - 17 септември, отваря първият магазин у нас само за българско вино - Vino Orenda. В него има селекция от над 300 вина от близо 60 изби, предимно малки и семейни, бутикови.
"Занимавам се с търговия отдавна и постепенно дойде идеята да съчетая интереса към виното, който имаме със съпругата ми, с малък бизнес", обяснява собственикът Асен Цеков. Решили да се фокусират към бутиковите винарни, които през последните години преживяват истински бум. Над 80% от тях са посетени лично от собствениците на магазина за вино.

"Искаме да видим къде се случват нещата, да се запознаем с хората, които стоят зад продукта, и да разберем неговата история. Всичко това предлагаме като добавена стойност на нашите клиенти", казва Цеков.
Всяка една бутилка, която продават, минава през дегустация, и то неведнъж. Редовните клиенти и интересът към бутиковите български вина с всяка година нарастват.

Дори тази концепция постепенно започва вече да се прилага и от големите търговски вериги и ресторанти, които изхвърлят масовите вина и ги заместват с по-лимитирани серии.

Съчетаваме хоби с работа, това смятам, че е най-правилното в частния бизнес, обяснява Цеков.

"Добра година" обаче не продава само вино, но и участва във фестивали, организира събития, тиймбилдинги, дегустации. Собствениците са убедени, че качествените български вина трябва да се популяризират, защото ги има. И въпреки че винарните у нас са 250-260, а само в един район на Франция има по 500, те не им отстъпват по качество.

ГОЛЕМИ СМЕ, ЗАЩОТО....

Мисията на магазина е не просто да предлага разнообразие, а да се превърне в своеобразен център на българския винен пазар, като показва новото му лице. Движим се от убеждението, че българските вина, които се правят в последните няколко години, са на високо ниво и заслужават да бъдат популяризирани пред българска, а и пред чужда публика.

През последнага година станахме асоцииран член на Българската асоциация на независимите лозаро-винари. Създадохме и блога www.lifetastingblog.blogspot.com, в който пишем по достъпен начин за вино и разказваме за пътешествията си из българските винарни.

Смятаме, че нашият малък бизнес е голям, защото дейността ни надхвърля рамките на един малък локален магазин. Вярваме, че с усилията, които полагаме, до голяма степен повишаваме винената култура в България, казват собствениците на Vino Orenda.

СЛЕД 5 ГОДИНИ...

След като повече от 4 години развиваме магазина, все повече назрява моментът, в който да разширим бизнеса си. Всичко през изминалите години успяхме да направим независимо, само и единствено със собствени средства и усилия.

На базата на натрупания опит и знания планираме да създадем място (а защо не и места), на които отново да си дават среща малките стойностни български винарни, но този път предложени с локални занаятчийски и фермерски продукти - колбаси, сирена, зеленчуци, квасен хляб. Бихме искали там да отделим и подобаващо място на българските крафт бири, които предлагаме от близо две години в нашия магазин.


Организатор